Kocaeli
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Eğitim Bursa'dan devrim niteliğinde proje: UV Işınlarına dayanıklı teknik kumaş geliştiriliyor!

Bursa'dan devrim niteliğinde proje: UV Işınlarına dayanıklı teknik kumaş geliştiriliyor!

Bursa Uludağ Üniversitesi ve Karesi Polyester işbirliğiyle dayanımı artırılmış iplik projesi hayata geçiriliyor. Proje, UV ışınlarına dayanıklı, termal özellikli teknik kumaşlar geliştirmeyi hedefliyor. İşte detaylar:

3 Dakika
Okunma Süresi

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ve Karesi Polyester işbirliğiyle hazırlanan "Volkanik Mineral Katkılı Polyester İpliklerden Mamul Solar Koruma ve Termal Özellikleri İyileştirilmiş Teknik Kumaşların Geliştirilmesi" projesi destek almaya hak kazandı. Proje, UV ışınlarına karşı daha dayanıklı iplikler geliştirmeyi ve bu ipliklerle üretilen teknik tekstil kumaşlarının solar koruma ve termal performansını artırmayı hedefliyor.

Projenin Amacı ve Kapsamı

Proje, farklı katkı malzemeleri kullanarak farklı kesit geometrilerine sahip iplikler üretmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede ultraviyole (UV) ışınlarına karşı daha dayanıklı iplikler elde edilecek ve bu iplikler kullanılarak solar koruma kapasitesi ve termal performansı iyileştirilmiş teknik tekstil kumaşları üretilecektir. Geliştirilecek kumaşlar, özellikle perde ve çadır gibi alanlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Proje Ekibi

Proje ekibinde BUÜ Tekstil Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Erhan Kenan Çeven yürütücü olarak görev yaparken, Prof. Dr. Semiha Eren, Pamukkale Üniversitesinden Doç. Dr. Gizem Karakan Günaydın ve Karesi Polyester'den Tekstil Mühendisi İrem Özyurt araştırmacı olarak yer almaktadır. Ekip, projenin başarıyla tamamlanması için yoğun bir şekilde çalışmaktadır.

Prof. Dr. Çeven'in Açıklamaları

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Erhan Kenan Çeven, projenin önemine dikkat çekerek, "Bu proje kapsamında, fonksiyonel kumaşların geliştirilmesi hedeflenmekte olup, solar koruma ve termal konfor özelliklerinin bir araya getirilerek kritik kullanıcı ihtiyaçlarına bütüncül bir çözüm sunulması amaçlanmaktadır," dedi. Ayrıca, geliştirilecek kumaşların mevcut pazardaki ürünlerden farklı olarak çok işlevli faydalar sunacağını vurguladı.

Karesi Polyester'in Rolü

Prof. Dr. Çeven, projede işbirliği yapılan Karesi Polyester'in nitelikli bir proje ortağı olduğunu belirtti. Karesi Polyester, yıllık 250 milyon metre kumaş üretimi yapmakta ve 350 bin ton polyester iplik kapasitesine sahiptir. Ayrıca, 6000'i aşkın personeli ve Ar-Ge merkezleriyle de yerli ve milli üretime önemli katkılar sağlamaktadır. BTSO 2023 araştırmalarına göre, Bursa’nın en büyük 250 firması arasında 12. sırada yer almaktadır.

Beklenen Sonuçlar ve Faydalar

Proje sonucunda elde edilecek kumaşların düşük solar enerji geçirgenliği sayesinde ortam sıcaklıklarının kontrolü sağlanırken, güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı etkin bir bariyer oluşturularak tekstil ürünlerinin solma ve fiziksel hasar riskleri önlenecektir. Bu iki temel özelliğin entegre biçimde tasarlanması, kullanıcı beklenti ve ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir avantaj sunmaktadır. Geliştirilen ürünlerin hem fonksiyonellik hem de kullanıcı deneyimi açısından değerlenip, yaşamı daha konforlu ve güvenli hâle getirmesi hedeflenmektedir. Proje, tekstil sektöründe yenilikçi çözümler sunarak rekabet gücünü artırmaya katkı sağlayacaktır.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *