Kocaeli
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Videolar Eğitim Denizli'de doğa yürüyüşüyle köyden kente göç önlenmeye çalışılıyor

Denizli'de doğa yürüyüşüyle köyden kente göç önlenmeye çalışılıyor

Denizli'de doğa yürüyüşüyle köylerden şehirlere göçlere dikkat çekildi. Yürüyüşte, köyden şehre göçün önlenmesi için alınacak önlemler görüşüldü. Peki, yürüyüş güzergahı nereler oldu? İşte detaylar...

2 Dakika
Okunma Süresi

Denizli'de çeşitli dernekler ve sivil toplum kuruluşları, doğaya dikkat çekmek ve köylerden şehirlere yaşanan göçü önlemek amacıyla bir doğa yürüyüşü düzenledi. Çal ilçesinde gerçekleşen etkinlikte, Menderes Yürüyüş Yolu güzergahı kullanılarak doğal güzelliklere vurgu yapıldı. Köyden kente göçün önüne geçilmesi için alınması gereken tedbirler konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

Menderes Yürüyüş Yolu'nda Doğa ve Tarih İç İçe

Yaklaşık 70 kişilik bir grup, Pamukkale ilçesine bağlı eski Gözler köyünden hareket ederek 10 kilometrelik Menderes Yürüyüş Yolu'nu tamamladı. Yürüyüş boyunca muhteşem doğal güzelliklerin tadını çıkaran katılımcılar, Eski Dağ Marmara köyüne ulaştılar. Burada çevre temizliği yaparak, özellikle plastik atıkları topladılar ve doğayı koruma konusunda farkındalık yarattılar.

Eski Dağ Marmara Köyü'nün Tarihi Önemi

Eski Dağ Marmara köyünün, Batı Anadolu'da 8. ve 9. yüzyıllarda serbest dolaşan Kıpçak Türklerinin, Bizans İznik İmparatoru 3. İoannes Vatatzes tarafından Menderes Havzasına yerleştirilmesiyle oluştuğu belirtildi. Köyün, geçmişteki Anadolu kültürlerinin izlerini taşıdığı ve turizme kazandırılması gerektiği vurgulandı.

Köyün Yeniden Canlandırılması İçin Projeler Geliştiriliyor

Köy halkının yaşam tarzının değişmesi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte köyün terk edildiği ifade edildi. Dağ Marmara köyünün eski yerleşim yerinin, Anadolu kültürlerinin el sanatları, eğlence, ritüel, inanç, müzik ve gastronomisiyle yaşatıldığı bir merkez haline getirilmesi için proje hazırlanmasına karar verildi. Menderes Yürüyüş Yolu'nun aktif hale getirilmesi ve köyün eko turizme açılması hedefleniyor.

"Amacımız Anadolu Kültürünü Yaşatmak"

Emekli mimar Hasibe Feza, emekli olduktan sonra köyüne döndüğünü ve köyün tarihi dokusunu koruyarak Anadolu kültürünü yaşatmayı amaçladıklarını söyledi. Köyün bir kültür köyüne dönüşebileceğini düşündüğünü belirten Feza, bu amaçla bir dernek kurduklarını ve organizasyonlar düzenleyerek Anadolu'nun yüz yıl öncesindeki yaşantısını deneyimletmeyi hedeflediklerini ifade etti. Köy muhtarı Hüseyin Ünal ise etkinliği geleneksel hale getirmek istediklerini ve köyü tanıtmaya devam edeceklerini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *