Kocaeli
Az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Ardahan'da süt üreticileri isyanda: Maliyetler alt üst, destek bekliyorlar

Ardahan'da süt üreticileri isyanda: Maliyetler alt üst, destek bekliyorlar

Ardahan'da süt üreticileri, artan maliyetler ve düşük süt fiyatları nedeniyle zor durumda. Üreticiler, mandıraların tekelinde olduklarını ve destek beklediklerini belirtiyor. İşte detaylar...

2 Dakika
Okunma Süresi

Ardahan'da süt üreticileri, yükselen yem ve enerji maliyetlerine karşın mandıraların düşük alım fiyatları dayatmasıyla zor günler geçiriyor. Üreticiler, çiğ süt maliyetinin 21,5 TL'ye ulaşmasına rağmen, mandıraların aylardır 16 TL'de sabitlediği fiyatlarla ekonomik olarak sürdürülebilir bir üretim yapamadıklarını ifade ediyor. Köy muhtarları, durumun böyle devam etmesi halinde süt üretiminin durma noktasına gelebileceği uyarısında bulunarak yetkililerden destek bekliyor.

Süt Maliyeti Artarken Fiyatlar Sabit Kaldı

TÜSEDAD verilerine göre çiğ süt maliyeti 21,5 TL'ye yükseldi. Yem, enerji ve işçilik giderlerindeki artış, üreticileri zor durumda bırakıyor. Ardahanlı mandıraların ise alım fiyatlarını 16 TL'de sabit tutması, üreticilerin zarar etmesine neden oluyor. Üreticiler, süt fiyatlarının maliyetleri karşılamaması nedeniyle hayvancılığı bırakmayı düşündüklerini belirtiyor.

Üreticiler Tekelleşmeden Şikayetçi

Süt üreticileri, bölgedeki mandıraların tekelleşerek fiyatları düşürmesinden yakınıyor. Mandıraların, sütü düşük fiyata almalarına rağmen ürünleri yüksek fiyatlara sattıklarını iddia ediyorlar. Köy muhtarları, geçmişte köylerinde mandıraların olduğunu ancak zamanla kapandığını ve civardaki mandıraların da fiyat konusunda anlaştığını söylüyor.

Köy Muhtarından Yetkililere Çağrı

Köy muhtarı Volkan Uygur, süt üreticilerinin zor bir süreçten geçtiğini ve satılan ürünün giderleri karşılamadığını belirtti. Uygur, süt piyasasındaki tekelleşmenin üretim aşamasındaki en büyük sorun olduğunu vurguladı. Ayrıca, STK'ların üreticilerin sorunlarını çözmek yerine siyasetle uğraştığını ve Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün sadece reklam peşinde olduğunu iddia etti.

Destek Politikaları Eleştiriliyor

Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün destek politikaları da eleştiriliyor. Destek projelerinin gerçekleşme oranının düşük olduğu ve daha çok fotoğrafçılık, yani reklam yapmaya yönelik olduğu iddia ediliyor. Üreticiler, desteklerin yanlış planlandığını ve hayvan sayısına yansımadığını, insanların sadece destek alabilmek için ikinci, üçüncü işletmeleri açtığını belirtiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *