Kocaeli
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Aydın'da kuru incirde aflatoksin sorunu çözüldü: Sürdürülebilirlik ödülü sahiplerini buldu!

Aydın'da kuru incirde aflatoksin sorunu çözüldü: Sürdürülebilirlik ödülü sahiplerini buldu!

Aydın'da aflatoksinli incirler biyogaz enerjisine dönüştürüldü. Proje, İspanya'da 'Sürdürülebilirlik Ödülü' aldı. 2024-2025 sezonunda bin 500 ton ürün enerjiye çevrilecek. İşte detaylar...

2 Dakika
Okunma Süresi

Aydın'ın milli meyvesi kuru incirde yaşanan aflatoksin sorunu, geliştirilen bir proje ile biyogaz enerjisine dönüştürülerek çözüme kavuşturuldu. Bu yenilikçi çalışma, İspanya'da düzenlenen 42. Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi'nde 'Sürdürülebilirlik Ödülü'ne layık görüldü. Projenin küresel ölçekte örnek teşkil edeceği belirtiliyor.

Türkiye Kuru İncir Üretiminde Dünya Lideri

Türkiye, kuru incir üretim ve ihracatında dünya lideri konumunda bulunuyor ve bu alandaki üretim ve ihracatın %60'ından fazlasını gerçekleştiriyor. Özellikle Ege Bölgesi'nde yetişen Sarılop çeşidi, Avrupa Birliği, ABD, Çin ve Japonya gibi birçok ülkeden yoğun talep görüyor.

İhracatta Rekor Gelir Elde Edildi

Ege İhracatçılar Birliği'nin açıklamasına göre, zorlu bir yıla rağmen 2024-2025 sezonunda 100'den fazla ülkeye yapılan 63 bin ton kuru incir ihracatıyla ülke ekonomisine 337 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Kalite standartlarını yükseltme ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma çalışmaları devam ediyor.

Aflatoksinle Mücadelede 25 Yıllık Seferberlik

Ege İhracatçılar Birliği, aflatoksinle mücadele için 25 yıl önce başlatılan seferberlik kapsamında, Aflatoksinli Kuru İncir Bertaraf Projesi'ni hayata geçirdi. 2024-2025 sezonunda bin 500 ton kontamine ürünün pazara girmeden toplanarak yenilenebilir enerjiye dönüştürülmesi hedefleniyor.

Sıkı Denetimlerle Halk Sağlığı Korunuyor

İhracatçılarımızın yoğun çabalarına rağmen, bazı partiler ihracat pazarlarından geri dönse de, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sıkı analiz ve denetimleri sayesinde Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olmayan hiçbir kuru incir partisinin ülkeye girişine izin verilmiyor. Halkımızın bu konuda kuşkusu olmaması gerekiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *