Aydın'ın milli meyvesi kuru incirde yaşanan aflatoksin sorunu, geliştirilen bir proje ile biyogaz enerjisine dönüştürülerek çözüme kavuşturuldu. Bu yenilikçi çalışma, İspanya'da düzenlenen 42. Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi'nde 'Sürdürülebilirlik Ödülü'ne layık görüldü. Projenin küresel ölçekte örnek teşkil edeceği belirtiliyor.
Türkiye Kuru İncir Üretiminde Dünya Lideri
Türkiye, kuru incir üretim ve ihracatında dünya lideri konumunda bulunuyor ve bu alandaki üretim ve ihracatın %60'ından fazlasını gerçekleştiriyor. Özellikle Ege Bölgesi'nde yetişen Sarılop çeşidi, Avrupa Birliği, ABD, Çin ve Japonya gibi birçok ülkeden yoğun talep görüyor.
İhracatta Rekor Gelir Elde Edildi
Ege İhracatçılar Birliği'nin açıklamasına göre, zorlu bir yıla rağmen 2024-2025 sezonunda 100'den fazla ülkeye yapılan 63 bin ton kuru incir ihracatıyla ülke ekonomisine 337 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Kalite standartlarını yükseltme ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma çalışmaları devam ediyor.
Aflatoksinle Mücadelede 25 Yıllık Seferberlik
Ege İhracatçılar Birliği, aflatoksinle mücadele için 25 yıl önce başlatılan seferberlik kapsamında, Aflatoksinli Kuru İncir Bertaraf Projesi'ni hayata geçirdi. 2024-2025 sezonunda bin 500 ton kontamine ürünün pazara girmeden toplanarak yenilenebilir enerjiye dönüştürülmesi hedefleniyor.
Sıkı Denetimlerle Halk Sağlığı Korunuyor
İhracatçılarımızın yoğun çabalarına rağmen, bazı partiler ihracat pazarlarından geri dönse de, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sıkı analiz ve denetimleri sayesinde Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olmayan hiçbir kuru incir partisinin ülkeye girişine izin verilmiyor. Halkımızın bu konuda kuşkusu olmaması gerekiyor.