Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, ekonomik zorlukların yaşandığı dönemlerde ticareti engelleyici vergi politikalarından kaçınılması gerektiğini belirterek, "Ticaretin değil, servetin vergilendirilmesi daha faydalı olacaktır" dedi. DTO'nun ev sahipliğinde gerçekleşen "Dijitalleşen Vergi Dünyamızda Denetim ve Teknoloji" panelinde konuşan Erdoğan, ihracatçı kimliğiyle öne çıkan Denizli'nin ekonomik önemine de dikkat çekti. Panelde, vergi sistemindeki dijital dönüşümün etkileri ve yeni yaklaşımlar ele alındı.

İhracat Şehri Denizli'nin Ekonomik Gücü
Denizli'nin, tükettiğinden fazlasını üreten ve dış ticaret fazlası veren bir şehir olarak Türkiye ekonomisindeki yerini vurgulayan Başkan Erdoğan, yıllık 4,5 milyar dolar ihracat ve 2,2 milyar dolar ithalat ile toplam 7 milyar dolara yakın bir dış ticaret hacmine sahip olduklarını belirtti. Ayrıca, şehrin turizm potansiyeline de değinen Erdoğan, Türkiye'nin en çok turist çeken ilk üç merkezinden biri olduklarını ifade etti.

DTO'dan Sektöre Öncülük Eden Çalışmalar
Denizli Ticaret Odası'nın 23 bin üyesiyle şehrin en etkin sivil toplum kuruluşu olduğunu belirten Erdoğan, sektörlere öncülük ettiklerini ve birçok ilke imza attıklarını söyledi. Denizli'de 57 farklı ülkeden ortakları bulunan 415 yabancı sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini ve bu şirketlerin ihracat, üretim ve istihdama önemli katkılar sağladığını vurguladı.
Vergi Politikalarında Değişim Çağrısı
Ekonominin durumu ve ticaretin gidişatının göz önünde bulundurulması gerektiğini savunan Erdoğan, vergi politikalarının ticareti teşvik edici olması gerektiğini vurguladı. Üyelerinden gelen talepleri ilgili bakanlara ilettiklerini belirten Erdoğan, kurumlar vergisi beyannamesi verme süresinin uzatılması ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına gönderilmesi gereken İşletme Sayım Cetveli tarihlerinin düzenlenmesi konularında destek beklediklerini ifade etti.
Dijitalleşmenin Vergi Denetimine Etkileri
Denizli Defterdarı Mustafa Özdemirci, vergi yönetimindeki dijitalleşmenin önemine dikkat çekerek, teknolojinin vergi denetimlerini daha hızlı ve etkili hale getirdiğini belirtti. E-Fatura, E-defter ve E-Arşiv gibi uygulamaların vergi idaresiyle işletmeler arasında anlık veri paylaşımı sağlayarak riskli denetim modellerine zemin hazırladığını ifade eden Özdemirci, teknolojiye uyum sağlayan kurumların bir adım öne geçtiğini söyledi.