Kocaeli
Açık
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Köyceğiz'de kadın çiftçilere yerli susam tohumu desteği

Köyceğiz'de kadın çiftçilere yerli susam tohumu desteği

Muğla'da Köyceğizli üreticilere yerli susam tohumu dağıtıldı. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle hayata geçirilen "Bir Kapsülde Bin Şifa" projesi kapsamında tohum dağıtımı yapıldı. İşte detaylar...

2 Dakika
Okunma Süresi

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde, "Bir Kapsülde Bin Şifa" projesi kapsamında yerli susam tohumları üreticilere dağıtıldı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle yürütülen proje, Kavakarası Mahallesi'nde düzenlenen bir etkinlikle başladı. Etkinlikte, susam yetiştiriciliği konusunda eğitimler verilerek kadın çiftçilere tohum ve gübre desteği sağlandı. Proje ile Muğla'da susam üretiminin artırılması hedefleniyor.

Susam Yetiştiriciliği Eğitimi ve Teknik Bilgiler

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Mühendisi Dr. Ayşegül Altunok Memiş, susam yetiştiriciliği hakkında teknik bilgiler aktardı. Eğitimde, toprak hazırlığından sulamaya, gübrelemeden hasada kadar tüm aşamalar detaylı bir şekilde anlatıldı. Üreticilerin soruları yanıtlanarak, susam yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken hususlar vurgulandı. Amaç, üreticilerin daha bilinçli ve verimli bir şekilde susam yetiştirmesini sağlamak.

"Dünya Çiftçiler Günü"nde Anlamlı Proje Açılışı

Muğla Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nün önemine dikkat çekerek, projenin bu anlamlı güne denk gelmesinin mutluluk verici olduğunu belirtti. Baydar, projenin kadın çiftçilere yönelik desteklerini vurgulayarak, 100 bin TL bütçe ile tohum ve gübre desteği sağlandığını ifade etti. Ayrıca, yıl boyunca eğitimler ve saha ziyaretleri ile üreticilerin desteklenmeye devam edeceğini söyledi.

Muğla'da Susam Üretimi ve Coğrafi İşaret Çalışmaları

Seyfettin Baydar, Muğla'nın susam üretimi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. TÜİK verilerine göre, ilde yaklaşık 15 bin dekar alanda susam ekimi yapıldığını, bunun 5 bin 450 dekarının Ula ilçesinde bulunduğunu belirtti. Ula ilçesinin ‘Gökova Susamı’ ile coğrafi işaret yolunda olduğuna değinen Baydar, bu projenin susamın Muğla topraklarındaki değerini daha da artıracağını ifade etti.

Yerli Susam Tohumu ve Gübre Desteği

Proje kapsamında, Muğla'nın pilot ilçelerinde belirlenen kadın çiftçilere, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli susam çeşidi Tanas tohumu dağıtıldı. 20 dönüm araziye toplam 20 kg susam tohumu ekilirken, üreticilere 500 kg taban gübresi ve 10 litre yaprak gübresi desteği sağlandı. Bu desteklerle, yerli susam üretiminin artırılması ve çiftçilerin gelirlerinin yükseltilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *