Kocaeli
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Tarımsal girdi enflasyonu ortalamanın altında arttı: Çandır, "Mart ayında üretici maliyetler açısından avantajlı konuma geldi"

Tarımsal girdi enflasyonu ortalamanın altında arttı: Çandır, "Mart ayında üretici maliyetler açısından avantajlı konuma geldi"

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, tarımsal girdi enflasyonunun ortalamanın altında arttığını açıkladı. Çandır, üretici maliyetlerinin avantajlı konuma geldiğini belirtti. İşte detaylar...

2 Dakika
Okunma Süresi

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Mart ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini değerlendirerek, tarımsal girdi maliyetlerindeki artışın ortalamanın altında seyrettiğini belirtti. Bu durumun, üreticiler açısından maliyet avantajı yarattığı ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için olumlu bir gelişme olduğu vurgulandı. Ancak diğer maliyet kalemlerinin de dikkate alınması gerektiği ifade edildi.

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Değerlendirmesi

TÜİK verilerine göre Mart ayında Tarım-GFE aylık %1,80, yıllık ise %29,73 oranında artış gösterdi. Ali Çandır, bu oranların Tarım-GFE'nin ölçülmeye başlandığı 2015 yılından bu yana Mart ayları ortalamasının altında gerçekleştiğini ifade etti. Aylık ortalama artışın %2,07, yıllık ortalama artışın ise %31,86 seviyesinde olduğunu belirtti. Alt kalemlerdeki artış eğiliminin de düşük seyrettiği vurgulandı.

Alt Kalemlerdeki Fiyat Değişimleri

Mart ayında tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatları aylık %2,08, yıllık %29,10 oranında arttı. Tohum fiyatları aylık %2,67, yıllık %41,55 oranında yükselirken, enerji kaleminde %1,17 oranında düşüş yaşandı. Gübre fiyatları aylık %1,23, yıllık %28,53 oranında artış gösterdi. Veterinerlik hizmetlerindeki %4,31'lik aylık ve %55,87'lik yıllık artış ise dikkat çekti. Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerin fiyatları ise aylık %0,15, yıllık %33,53 arttı.

Üretici Fiyat Endeksi ve Üretici Lehine Gelişme

Tarımsal Üretici Fiyat Endeksi'nde (Tarım-ÜFE) Mart ayında aylık %6,91, yıllık %31,54 oranında artış yaşandı. Bu oranların 10 yıllık Mart ayı ortalamalarının üzerinde olduğunu belirten Çandır, Mart ayında tarımsal girdi maliyetlerinin, üretici fiyatlarının altında kalmasının üretici açısından avantaj sağladığını ifade etti. Bu durumun, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından olumlu olduğu değerlendirildi.

Enflasyon Verileri ve Değerlendirmeler

Yurtdışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) aylık %4,06, yıllık %19,34 oranında arttı. Tüketici enflasyonu (TÜFE) ise aylık %2,46, yıllık %38,10 oranında artış gösterdi. Tüketici gıda enflasyonu Mart ayında aylık %4,94, yıllık %37,12 oldu. İşlenmemiş gıdada aylık %10,17, yıllık %39,57; yaş meyve sebzede ise aylık %16,03, yıllık %62,46 oranında artış yaşandı. Tüketici tarafındaki bu rakamların, üretici enflasyonunun üzerinde seyrettiği belirtildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *