Kocaeli
Parçalı az bulutlu
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Sağlık Diş eksikliği baş dönmesine neden oluyor! İmplant tedavisi ile kurtulmak mümkün mü?

Diş eksikliği baş dönmesine neden oluyor! İmplant tedavisi ile kurtulmak mümkün mü?

Diş eksikliği vertigoya yol açabiliyor! Çene eklemi bozukluğu, yüzde 40'ında baş dönmesine neden oluyor. İmplant tedavisiyle vertigo atakları duruyor.

2 Dakika
Okunma Süresi

Çene eklemi bozukluğu olan hastaların yaklaşık yüzde 40'ında vertigo görülebildiği belirtildi. Diş eksikliğinin çiğneme dengesini bozarak çene eklemine aşırı yük bindirdiği ve bu durumun, çene ekleminin iç kulakla anatomik yakınlığı nedeniyle denge sinir sistemini etkileyebileceği ifade edildi.

Arka Diş Eksikliğinin Domino Etkisi

Arka diş eksikliğinin çene ekleminde "domino etkisi" yarattığı vurgulanarak, yanlış kapanış ve çene kas spazmlarının vertigo ve kulak çınlamasına yol açabileceği aktarıldı. Bu durumun, çene hareketleriyle artan baş dönmesi, kulak çınlaması, çene ekleminde ses ve ağrı, sabah tutulmaları, yüz ve şakak ağrıları ve ani denge kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebileceği belirtilmiştir.

Vertigo Belirtileri

Çene kaynaklı vertigonun belirtileri arasında çene hareketleriyle artan baş dönmesi, kulak çınlaması, çene ekleminde ses ve ağrı, sabah tutulmaları, yüz ve şakak ağrıları ile ani denge kaybı sayılabilir. Bu belirtilerin varlığı, altta yatan bir çene eklemi bozukluğunu ve dolayısıyla vertigo riskini gösterebilir.

Vertigo Tedavisinde Diş Hekimliğinin Önemi

Çene eklemi bozukluğu ve vertigo tedavisinde ilk adımın eksik dişlerin implant veya köprü ile tamamlanması olduğu belirtildi. Bu tedavi yöntemi, çiğneme dengesini yeniden sağlayarak çene eklemine binen yükü azaltmayı hedefler ve dolayısıyla vertigo ataklarını önlemeye yardımcı olabilir.

Tedavide Multidisipliner Yaklaşım

Anti-enflamatuar tedavi, fizik tedavi, manuel terapi ve stres yönetiminin de vertigo tedavisinde önemli bir rol oynadığı vurgulandı. 2024 yılında yapılan bir çalışmada, diş eksikliği implantla giderilen hastaların büyük çoğunluğunda vertigo ataklarının durduğu ve kulak çınlamasının azaldığı gözlemlendi. Çiğneme sisteminin bütünlüğünün iç kulakla ilişkisinin düzenlenmesinin önemi vurgulanarak, diş hekimlerinin vertigo tedavisinde kritik bir role sahip oldukları belirtildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *