Kocaeli
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Sağlık Diş eksikliği kulak çınlaması ve vertigoya yol açabilir mi? Prof. Dr. Özkan'dan çarpıcı açıklamalar

Diş eksikliği kulak çınlaması ve vertigoya yol açabilir mi? Prof. Dr. Özkan'dan çarpıcı açıklamalar

Prof. Dr. Özkan'dan diş eksikliği uyarısı geldi. Diş eksikliğinin kulak çınlaması ve vertigoya yol açabileceğini belirtti. Peki, diş eksikliği neden bu sorunlara yol açıyor? İşte detaylar...

2 Dakika
Okunma Süresi
Kaynak: İHA

Diş Eksikliği Baş Dönmesi ve Kulak Çınlamasına Neden Olabilir mi?

Ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, diş eksikliklerinin çene eklemi bozukluklarına yol açarak baş dönmesi (vertigo) ve kulak çınlaması gibi sorunlara zemin hazırlayabileceğini belirtti. Özkan, çene eklemi bozukluğu yaşayan kişilerin yaklaşık yüzde 40'ında vertigo görüldüğünü ifade ederek, diş eksikliği ile iç kulak arasındaki bağlantıyı detaylı bir şekilde açıkladı.

Diş Eksikliği ve Çene Eklemi Arasındaki İlişki

Diş eksikliğinin özellikle arka dişlerde olması, çiğneme kuvvetinin dengesiz dağılmasına ve çene eklemine aşırı yük binmesine neden olur. Bu durum, çene eklemi kıkırdağında aşınma, bağ dokularında gerilme ve zamanla kapanış bozukluklarına yol açar. Yanlış kapanış ise çiğneme kaslarında spazmlara, çene eklemi çevresinde iltihaplanmaya ve iç kulağa yakın bölgedeki sinirlerin sıkışmasına sebep olur.

Çene Eklemi Sorunlarının Vertigoya Etkisi

Çene eklemindeki iltihaplanma, iç kulaktaki sıvı dengesini ve sinir iletimini bozarak vertigoya neden olabilir. Çene eklem kaynaklı vertigonun belirtileri arasında çene hareketiyle şiddetlenen baş dönmesi, kulak çınlaması, çene ekleminde tıklama sesi, sabahları çene eklemi tutukluğu, yüzde ve şakaklarda ağrı ile ani denge kaybı yer alır.

Çene Eklemi Bozukluğu Tedavisinde 5 Altın Kural

Prof. Dr. Özkan, çene eklemi bozukluğu ve vertigo tedavisinde dikkat edilmesi gereken 5 altın kuralı şöyle sıraladı: Eksik dişlerin implant veya köprü protezlerle tamamlanması, anti-enflamatuar tedavi uygulanması, fizik tedavi ve manuel terapi yöntemlerinin kullanılması, stres yönetimi tekniklerinin uygulanması ve kapsamlı bir muayene ile doğru teşhisin konulması.

Araştırmalar Diş Tedavisinin Vertigoyu Azalttığını Gösteriyor

2024 yılında yapılan bilimsel çalışmalarda, diş eksikliği ve çene eklemi bozukluğu olan hastalara eksik dişler implantla tamamlandığında, hastaların yüzde 89'unda vertigo ataklarının tamamen sona erdiği, yüzde 92'sinde kulak çınlaması şiddetinin azaldığı ve yüzde 78'inin çene eklem ağrısından kurtulduğu gözlemlenmiştir. Bu durum, diş hekimlerinin ve çene cerrahlarının vertigo tedavisindeki kritik rolünü vurgulamaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *