Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası kapsamında düzenlediği "Hemşireler Günü" etkinliğiyle hemşirelerin toplum sağlığındaki kritik rolünü vurguladı. Etkinlikte, hemşirelik mesleğinin tarihsel süreçteki önemi, afetlerdeki sorumlulukları ve psikolojik dayanıklılık gibi konular ele alındı. Uzmanlar, hemşireliğe yapılan yatırımın ekonomileri güçlendireceği ve mesleğin profesyonel niteliğinin artırılmasının gerekliliğine dikkat çekti.
"Hemşireliğe Önem Vermek, Ekonomileri Güçlendirir" Teması
Dr. Öğretim Üyesi Meryem Aydın, Uluslararası Hemşirelik Konseyi'nin (ICN) 2025 yılı teması olan "Hemşireliğe Önem Vermek, Ekonomileri Güçlendirir" temasını vurgulayarak, hemşirelik mesleğine yapılan yatırımın küresel boyutta etkili olduğunu belirtti. Aydın, hemşireliğin profesyonel niteliğini artırmaya yönelik bilimsel çalışmaların, politika geliştirme süreçlerinin ve eğitim faaliyetlerinin kararlılıkla sürdürülmesinin önemini dile getirdi.
Dekan Demir'den Hemşirelere Teşekkür
Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir, hemşirelik mesleğinin tıbbın ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte çağdışılıktan çıktığını ve gelişen teknolojinin yanında sahada çalışan hemşirelerin geri bildirimlerinin de önemli olduğunu vurguladı. Demir, pandemide ve afetlerde hayatını kaybeden hemşirelere ve bugüne kadar mesleğe hizmet eden tüm hemşirelere teşekkür ederek, tüm hemşirelerin gününü kutladı.
Afetlerde Hemşireliğin Önemi
Düzce İl Sağlık Müdürlüğü'nden Uzm. Ahmet İyi, "Afetlerde Hemşirelik" sunumunda, afet ve acil durum yönetiminin amaçlarını sıralayarak afet öncesi risk yönetimi ve afet sonrası kriz yönetiminin önemine değindi. İyi, afet hemşireliğinin; afet planlarının hazırlanmasına katkıda bulunmak, müdahale, bakım ve genel hemşirelik hizmetlerinin verilmesiyle topluma profesyonel hemşirelik hizmeti sunmak olduğunu ifade etti. Ayrıca, afetlerde çocukların korunması gerektiği vurgulandı.
Afetlerde Psikolojik Dayanıklılık (Resilience)
Aksaray Üniversitesi'nden Doç. Dr. Yunus Kaya, "Afetlerde Psikolojik Dayanıklılık" başlıklı sunumunda, kriz anlarında yeniden ayağa kalkmanın önemine değinerek, insanların zorlayıcı olaylar sonrasında yaşamlarında olumlu değişimlerin geliştiğini belirtti. Kaya, psikolojik sağlamlığın geliştirilebileceğini ve zorluklarla başa çıkmak için bireyin zorlanma toleransının yüksek olması gerektiğini vurguladı. Etkili stresle baş etme ve problem çözme becerilerinin de önemli olduğunu söyledi.