Kocaeli
Kapalı
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Sağlık Uzmanlardan evcil hayvan sahiplerine uyarı: Kenelere karşı tedbirlerinizi alın

Uzmanlardan evcil hayvan sahiplerine uyarı: Kenelere karşı tedbirlerinizi alın

BAYBURT (İHA) - Uzmanlar, evcil hayvan sahiplerini kenelere karşı uyardı. Veteriner Hekim Fatih Koç, ormanlık bölgelerde gezinti sonrası hayvanların ve insanların kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İşte detaylar...

2 Dakika
Okunma Süresi

Uzmanlar, özellikle ormanlık ve yeşillik alanlarda evcil hayvanlarını gezdiren vatandaşları kenelere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Kenelerin sadece yabani hayvanlar aracılığıyla değil, evcil hayvanlar vasıtasıyla da yayılabileceği belirtilirken, hayvan sahiplerinin eve dönüşlerde hem kendi vücutlarını hem de hayvanlarını kene kontrolünden geçirmeleri gerektiği vurgulandı.

Veteriner Uyarısı: Aşı ve Kontrol Şart

Veteriner Hekim Fatih Koç, evcil hayvanların düzenli olarak aşılanmasının (1-2 ay arayla) ve iç-dış parazit kontrollerinin yapılmasının önemine dikkat çekti. Koç, "Kedi ve köpekler dışarıda gezdirildiklerinde kene taşıma riski taşırlar. Bu keneler, bakteri ve virüsleri taşıyarak hem hayvanlarımıza hem de bizlere zarar verebilirler" dedi.

Gezinti Sonrası Kene Kontrolü Hayati Önem Taşıyor

Evcil hayvanlarla yapılan gezintilerden sonra eve dönüldüğünde detaylı bir kene kontrolü yapılması gerektiğini vurgulayan Koç, "Bahçe ve mesire alanlarında gezinti yapıldıktan sonra hayvanların tüylerinde, insanların vücudunda ve giysilerinde kene olup olmadığı kontrol edilmeli. Aksi takdirde, keneler farkında olmadan eve taşınabilir ve sevdiklerimize zarar verebiliriz" uyarısında bulundu.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Riski

Kenenin bulunduğu her yerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı riskinin bulunduğunu belirten Koç, bu hastalığın ilk olarak Kırım'da görüldüğünü hatırlattı. "Kene öldürücü değildir, ancak kenelerin taşıdığı virüsler öldürücü olabilir. Bu nedenle her kene, potansiyel bir mikrop taşıyıcısı olarak kabul edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Kene Isırığına Karşı Alınması Gereken Önlemler

Koç, kene ısırığına karşı alınması gereken önlemler konusunda da bilgi verdi. Kenenin vücuda yapışması durumunda, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ve keneyi kendiliğinden çıkarmaya çalışılmaması gerektiğini söyledi. Ayrıca, kene ısırığı sonrası ortaya çıkabilecek belirtiler (ateş, halsizlik, kas ağrıları) konusunda dikkatli olunması ve bu belirtiler görülmesi halinde vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *