Kocaeli
Kapalı
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Videolar Ekonomi Mersin'de kayısı hasadı hız kazandı: İhracatta 100 bin ton hedefi

Mersin'de kayısı hasadı hız kazandı: İhracatta 100 bin ton hedefi

Mersin'in Mut ilçesinde kayısı hasadı yoğunlaştı, ihracat başladı. Sezonun 200 bin tonluk verim beklentisiyle 100 bin ton kayısı ihracata gidecek. Fiyatlar 35-40 TL'ye kadar düştü. İşte detaylar...

2 Dakika
Okunma Süresi

Türkiye'nin önemli sofralık kayısı üretim merkezlerinden Mersin'in Mut ilçesinde hasatın yoğunlaşmasıyla birlikte ihracat da başladı. Bölgede bu sezon yaklaşık 200 bin ton kayısı rekoltesi beklenirken, bu miktarın yarısının ihraç edilmesi hedefleniyor. Ancak, artan hasatla birlikte fiyatlar da düşüş göstererek 35-40 TL seviyelerine kadar geriledi. Üreticiler ve ihracatçılar, kalite standartlarına dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Mut Kayısısı'nın Özellikleri ve Üretim Miktarı

Coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısı, Türkiye sofralık kayısı üretiminin %95'ini karşılıyor. Mikroklima özelliği sayesinde turfanda üretim olarak öne çıkan Mut kayısısı, rengi, kokusu ve tadıyla büyük beğeni topluyor. Bu sezon 79 bin dekar alanda yaklaşık 200 bin tonluk bir üretim bekleniyor. Kayısılar, özenle tek tek hasat edildikten sonra ihracata uygun olarak seçiliyor ve ambalajlanıyor.

İhracat Pazarları ve Günlük Sevkiyat Miktarı

Seçilen kayısılar, soğutma işlemlerinin ardından tırlarla Romanya, Rusya, Ukrayna, Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Mut Ziraat Oda Başkanı Muharrem Yılmaz, şu anda günlük yaklaşık 20 bin ton ihracat yapıldığını belirtiyor. İhracatçı Fevzi Güler ise, özellikle Rusya ve Ukrayna'dan gelen taleplerin arttığını vurguluyor.

Fiyatlardaki Düşüş ve Kalite Uyarısı

Hasat sezonunun yoğunlaşmasıyla birlikte kayısı fiyatları 35-70 TL aralığına kadar düşüş gösterdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce, ihracata verilen kayısılarda kalite kontrolünün önemine dikkat çekiyor. Özellikle 35 milimin altında olan kayısıların ihracata uygun olmadığını ve üreticilerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.

İhracatçıların Beklentileri ve Hedef Pazarlar

İhracatçı Fatih Yılmaz, sezona erken başlanmasına rağmen fiyatlardaki düşüşün üzücü olduğunu ifade ediyor. Halden alınan kayısıların işlenip soğutulduktan sonra özellikle Rusya'ya gönderildiğini belirten Yılmaz, Polonya ve Ukrayna gibi pazarlara da ihracat yapıldığını ekliyor. Sezonun ilerleyen dönemlerinde ihracatın daha da yoğunlaşması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *