Kocaeli
Orta şiddetli yağmur
6°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Videolar Sağlık Uzmanlardan uyarı: Sık enfeksiyon geçiren çocuklar için bağışıklık testleri ne zaman yapılmalı

Uzmanlardan uyarı: Sık enfeksiyon geçiren çocuklar için bağışıklık testleri ne zaman yapılmalı

Çocuklarda sık görülen primer immün yetersizliğin erken teşhisi hayati önem taşıyor. Uzmanlar, sık enfeksiyon geçiren çocukların bağışıklık testlerinin yapılmasını öneriyor. Peki, hangi durumlarda test yapılmalı? İşte detaylar...

2 Dakika
Okunma Süresi

Çocuklarda primer immün yetersizliğin (bağışıklık sistemi yetersizlikleri) sıkça görüldüğü belirtilirken, erken teşhisin hayati öneme sahip olduğu vurgulandı. Uzmanlar, özellikle sık enfeksiyon geçiren çocukların bağışıklık değerlerinin kontrol edilmesinin önemine dikkat çekiyor. Erken teşhisin, hastaların sağ kalım oranını önemli ölçüde artırdığı ifade edildi. Bu nedenle, ailelerin çocuklarının sağlık durumunu yakından takip etmesi ve şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden uzmanlara başvurması gerekiyor.

Sık Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Çocuk İmmünoloji Uzmanı Dr. Demet Hafızoğlu, yılda ikiden fazla kulak iltihabı, ikiden fazla akciğer enfeksiyonu, tekrarlayan zatürre, sık ishal, sık sinüzit, ciltte çıban benzeri enfeksiyonlar ya da mantar enfeksiyonları olan çocukların mutlaka bağışıklık testlerinin yapılması gerektiğini belirtiyor. Bu tür belirtiler, altta yatan bir bağışıklık yetersizliğinin işareti olabilir ve erken teşhis için dikkatli olunmalıdır.

Erken Teşhisin Önemi

Dr. Hafızoğlu, Türkiye'de primer immün yetersizliğin çocuklarda sıkça görüldüğüne dikkat çekerek, "Bu nedenle erken teşhis hayat kurtarır diyerek çocuğun bağışıklık değerlerine baktırmak, hastalarda ilk 1 yaşta erken teşhis konulması sağ kalımı arttıracaktır" şeklinde konuştu. Erken teşhis sayesinde, hastalığın ilerlemesi önlenebilir ve uygun tedavi yöntemleri ile hastaların yaşam kalitesi artırılabilir.

Kemik İliği Nakli ve Hayat Kurtarıcı Tedaviler

Bağışıklık sisteminin en acil tablosu olan ağır kombine immün yetmezlik hastalarına erken teşhis ve erken dönemde kemik iliği nakli yapılması hayat kurtarıcı olduğunu vurgulayan Hafızoğlu, günümüzde tanımlanmış birçok bağışıklık hastalığı olduğunu ve hastaların teşhisine yönelik tedavi yöntemlerinin geliştirildiğini ifade etti.

Tedavi Yöntemleri ve Yaşam Kalitesi

Hastaların teşhisine ve klinik durumuna yönelik damar içine uygulanan antikor desteği sağlayan serumlar, koruyucu antibiyotik tedavileri ve hastanın problemlerine yönelik tedavi uygulamalarıyla bu hastaların hayat kalitesi ve sağ kalımı arttırılmaktadır. Bu tedaviler sayesinde, bağışıklık yetersizliği olan çocukların sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmeleri mümkün hale gelmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *