CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2001 yılından beri güncellenmeyen Tarım Sayımı'nın bir an önce tamamlanması gerektiğini vurguladı. 22 yıllık bir aradan sonra yapılacak sayımın önemine dikkat çeken Gürer, sağlıklı bir tarım politikası için doğru ve güncel verilere ihtiyaç olduğunu belirtti. Masa başı çalışmalarının yetersiz olduğunu, saha araştırmalarının ve köylere inilerek detaylı incelemeler yapılmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
22 Yıllık Atel Son Bulmalı, Tarım Sayımı Artık Ertelenemez
Gürer, yasal düzenlemelere rağmen AKP iktidarının bu önemli çalışmayı 22 yıl boyunca hayata geçirmemesini eleştirdi. Sağlıklı bir tarım politikası için doğru ve güncel verilere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, tarım sayımının sadece kağıt üzerinde yapılan yazışmalarla değil, bizzat tarlalarda, köylerde ve kırsal bölgelerde yapılan titiz çalışmalarla gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu. Tarım sayımının düzenli aralıklarla yapılması gerektiğini ve bu sayede sektördeki değişimlerin ve ihtiyaçların doğru bir şekilde tespit edilebileceğini dile getirdi.
Protokol Yeterli Değil, Sahada Gerçek Tespitle Yapılmalı
Eylül 2023'te Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında imzalanan 'Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol'ün üzerinden geçen süreye rağmen somut adımlar atılmamasını eleştiren Gürer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın genelgesinin süreci hızlandırması gerektiğini belirtti. Protokolün sahaya yansıması gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde elde edilecek verilerin gerçek durumu yansıtmayacağını ve sağlıklı bir planlama yapmanın mümkün olmayacağını söyledi.
Plansız Tarım Politikaları Sektörü Olumsuz Etkiledi
Türkiye'nin kuruluşundan itibaren tarıma verilen önemi hatırlatan Gürer, AKP iktidarı döneminde tarımsal planlamanın terk edilerek sektörün piyasa koşullarına bırakılmasının tarım sayımının da göz ardı edilmesine yol açtığını savundu. İklim değişikliği, pandemi ve küresel sorunların tarımın stratejik önemini bir kez daha ortaya koyduğunu, ancak sağlıklı bir planlama için öncelikle doğru ve güvenilir tarım verilerine ihtiyaç olduğunu belirtti.
Arşiv Verileriyle Değil, Yerinde İncelemelerle Gerçek Tablo Ortaya Konmalı
Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nde belirtilen iki aşamalı tarım sayımının mevcut durumda sadece hazırlık aşamasında kaldığını belirten Gürer, TÜİK'in yayınlayacağı uygulama rehberi ve genelgelere dikkat çekti. Tarım sayımı çalışmalarının hızlandırılarak, bizzat tarlalarda, ahırlarda ve köylerde yerinde incelemeler yapılması gerektiğini vurguladı. Mevcut arşiv verilerinin yanıltıcı olabileceğini, gerçekçi veriler için saha araştırmalarının hayati önem taşıdığını ifade etti.
Saha Çalışmaları Hayati Önem Taşıyor
Gürer, plansız ve öngörüsüz tarım politikalarının sektörü olumsuz etkilediğini ve gerçekçi bir tarım sayımının bu sorunların çözümüne katkı sağlayacağını sözlerine ekledi. Doğru ve güvenilir verilerin elde edilmesi için saha çalışmalarının mutlaka yapılması gerektiğini tekrar vurguladı. Boş ahırlar, ekilmeyen araziler ve yok olmuş bahçeler gibi yanıltıcı istatistiklerin önüne geçilmesi için yerinde incelemeler şart olduğunu belirtti.