Kocaeli
Parçalı az bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Yerel Kırım Tatar Sürgünü'nün 81. yılında Derince'de anlam dolu anma töreni

Kırım Tatar Sürgünü'nün 81. yılında Derince'de anlam dolu anma töreni

Kırım Tatar Sürgünü'nün 81. yılında Derince'de anma töreni düzenlendi. Törende, sürgünde yaşanan acıların ve günümüzdeki tehditlerin altı çizildi. Kırım, Kırım Tatarlarının tarihi vatanı olarak vurgulandı.

3 Dakika
Okunma Süresi

Kırım Tatar Sürgünü’nün 81. yılında, 18 Mayıs 1944 tarihinde yaşanan acı olay, Kocaeli Derince’deki Şehit Nedim Küçük Parkı’nda düzenlenen anma töreniyle anıldı. Törene, Derince Belediye Başkanı ve çok sayıda yerel yönetici, siyasi parti temsilcisi, dernek üyesi ve vatandaş katıldı.

Geniş Katılımlı Anma Töreni

Anma törenine Derince Belediye Başkanı Sertif Gökçe, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kocaeli Şube Başkanı Şengül Talgır, CHP Derince İlçe Başkanı Orkun Utkubaş, İYİ Parti Kocaeli İl Yöneticileri Bülent Bozkuş ve Vedat Kasap, MHP Derince İlçe Başkanı Ayhan Aksoy, DSP Derince İlçe Başkanı Osman Oktay, DSP Kandıra İlçe Başkanı Davut Uzcan ve Çenedağ Muhtarı Osman Koçyiğit ile birlikte çok sayıda vatandaş katıldı. Tören, Kırım Tatarlarının yaşadığı acıları ve mücadelesini hatırlatmak amacıyla düzenlendi.

Kırım Tatar Nüfusunun Azalması

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kocaeli Şube Başkanı Şengül Talgır, yaptığı konuşmada Kırım’ın Rus işgali altındaki tarihinden bahsetti. 1783 yılından itibaren uygulanan politikalar sonucu Kırım Tatar nüfusunun toplam nüfus içindeki oranının %96'dan %30'lara kadar gerilediğine dikkat çekti. Topraksızlaştırma, zorla din değiştirme ve baskı gibi uygulamaların, yaklaşık 1.800.000 Kırım Tatarının göç etmesine ve on binlercesinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu vurguladı.

18 Mayıs 1944 Sürgünü

Talgır, II. Dünya Savaşı sonrasında Stalin’in imzaladığı kararnamelerle 18 Mayıs 1944 gecesi başlayan sürgünü anlattı. Yaklaşık 423.100 Kırım Tatarı, çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan bir nüfus, insanlık dışı koşullarda Urallara ve Orta Asya çöllerine sürgün edildi. 22 gün süren bu yolculukta açlık, susuzluk ve hastalıklar binlerce can aldı.

Sürgünün Acı Sonuçları

Sürgün ve sonrasında yaşanan olumsuz koşullar nedeniyle 195.471 Kırım Tatarı hayatını kaybetti. Bu, sürgüne gönderilenlerin %46'sını oluşturuyordu. Konuşmasında, Ukrayna, Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Kanada parlamentolarının 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nü “Soykırım” olarak tanıdığını hatırlattı. Şengül Talgır, Kırım Tatarlarının bugün de Rus işgali altında baskı ve zulüm gördüğünü ve soykırım tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Kırım, Kırım Tatarlarının Vatanıdır

Derince Belediye Başkanı Sertif Gökçe ise konuşmasında, soykırımda hayatını kaybedenlere rahmet diledi ve Kırım Türklerinin Derince’nin kuruluşunda ve gelişiminde önemli rol oynadığını vurguladı. "Birbirimize sahip çıkacağız, çünkü tarihine ve kültürüne sahip çıkmayan bir toplum geleceğine sahip çıkamaz," dedi ve bu sürgünün asla unutulmaması gerektiğini belirtti. Talgır, Kırım’ın Kırım Tatarlarının tarihi vatanı olduğunu ve kaderine kimsenin karar veremeyeceğini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *