Kocaeli
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Eğitim Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerinden dev adım: Biyobozunur balıkçı ağları ile TEKNOFEST'te birincilik

Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencilerinden dev adım: Biyobozunur balıkçı ağları ile TEKNOFEST'te birincilik

Manisa CBÜ öğrencileri, TEKNOFEST KKTC 2025'te "Çevre ve Enerji" kategorisinde birincilik kazandı. Öğrenciler, PLA bazlı biyobozunur balıkçı ağı geliştirdi. Peki, çevre dostu bu ağın özellikleri neler? İşte detaylar:

2 Dakika
Okunma Süresi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) öğrencileri, TEKNOFEST KKTC 2025'te büyük bir başarıya imza attı. Araştırma Projeleri Yarışması'nda "Çevre ve Enerji" kategorisinde birincilik ödülünü kazanan MCBÜ'lü öğrenciler, geliştirdikleri çevre dostu proje ile dikkatleri üzerine çekti. Pagit Spektrum: DEEPNETS ekibi, denizlerdeki plastik kirliliğine çözüm sunan biyobozunur balıkçı ağları ile ödüle layık görüldü.

Projenin Amacı ve İçeriği

Öğrenci ekibi, denizlerde ciddi bir çevresel sorun olan geleneksel plastik balıkçı ağlarına alternatif olarak, PLA bazlı biyobozunur balıkçı ağları geliştirdi. Bu yenilikçi proje, deniz ekosisteminin korunmasına katkıda bulunmayı ve sürdürülebilir balıkçılığa çevreci bir yaklaşım getirmeyi hedefliyor. Laboratuvar ortamında test edilen prototip ağlar, yüksek mekanik dayanıklılıklarının yanı sıra biyolojik çözünürlükleriyle de öne çıkıyor.

Ekip ve Danışman

Hakan Çevik, Umut Günay, Barış Can Gökçe, Beril İralgil, Özge Göksu ve İrem Akalan'dan oluşan Pagit Spektrum: DEEPNETS ekibi, projeyi Öğr. Gör. Mehmet Nuri Öğüt'ün danışmanlığında yürüttü. Ekip üyeleri, çevreye duyarlı bu projeleriyle hem üniversitelerini gururlandırdı hem de geleceğe umutla bakılmasını sağladı.

Öğrenci Görüşleri

Grup adına açıklama yapan Hakan Çevik, geliştirdikleri projenin suları, denizleri ve okyanusları mikroplastiklerden ve balıkçı ağlarından kurtaracağını belirtti. Çevik, "Endüstriyel balıkçı ağları suyun altında 600 yılda erirken, bizim ağımız 6 ayda eriyor. Bu durum, su altındaki birçok canlının hayatını tehlikeye atıyor. Biz bu soruna çözüm olacak bir çalışma yaptık" dedi.

Rektörün Tebrikleri

Manisa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, öğrencilerin başarısından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Üniversitemizi başarıyla temsil eden ekibimizi gönülden tebrik ediyorum. Çevreye duyarlı bu projeleriyle ilham kaynağı olmaya devam edeceklerine inanıyorum" ifadelerini kullandı. Ayrıca, TEKNOFEST KKTC'de 4 projeyle finale kaldıklarını ve bu başarının birincilikle taçlandırılmasının gurur verici olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *