Kocaeli
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Çiftçilere müjde! Yüreğir Ziraat Odası Başkanı'ndan kritik destek çağrısı ve çözüm önerileri

Çiftçilere müjde! Yüreğir Ziraat Odası Başkanı'ndan kritik destek çağrısı ve çözüm önerileri

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, çiftçiler gününü kutladı ve tarımın önemine değindi. Doğan, girdi maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekerek çiftçinin zirai kredilerinin ertelenmesini istedi. İşte detaylar:

2 Dakika
Okunma Süresi

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, tarımın ülke geleceği için en değerli yatırım olduğunu vurguladı. Doğan, tarımsal başarılar elde eden ülkelerin örnek alınması gerektiğini belirterek, çiftçilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti ve çözüm önerilerini sıraladı.

Çiftçi Kredileri Faizsiz Ertelenmeli

Başkan Doğan, iklim değişikliğinin tarımsal faaliyetler üzerindeki olumsuz etkilerine değinerek, kuraklık, sel ve don gibi afetlerin sıkça yaşandığını ifade etti. Yüksek girdi maliyetlerinin çiftçileri zor durumda bıraktığını belirten Doğan, çiftçilerin zirai kredilerinin 2 yıl faizsiz ertelenmesi gerektiğini ve bu konuda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılması çağrısında bulundu.

Stratejik Ürünlerde Üretim Artışı Şart

Türkiye'nin buğday, mısır, ayçiçeği, soya ve pamuk gibi stratejik tarım ürünlerinde dışa bağımlı hale geldiğine dikkat çeken Doğan, bu ürünlerde üretimin artırılması için hükümet desteğinin elzem olduğunu söyledi. Yaş meyve ve kuru gıda ihracatında başarılı olunsa da tahıl ürünlerinde açık bulunduğunu belirten Doğan, bu açığın kapatılması için özel destekleme programlarının uygulanması gerektiğini vurguladı.

Tarım Kanunu'ndaki Destekleme Oranı Yükseltilmeli

2006 yılında yürürlüğe giren Tarım Kanunu'na göre tarımsal destekleme programlarının finansmanının gayrisafi milli hasılanın en az yüzde 1'i oranında sağlanması gerektiğini hatırlatan Doğan, mevcut durumda bu oranın yüzde 0,30 - yüzde 0,40 seviyelerinde olduğunu belirtti. Yüzde 1 oranında destek verilmesi halinde çiftçilerin hükümet desteğine ihtiyaç duymadan ayakta kalabileceğini ifade etti.

Yeni Teknoloji ve Bilgi Aktarımı Önemli

Çöl ikliminde ve deniz seviyesinin altındaki topraklarda tarımsal başarılar elde eden ülkelerin ilham kaynağı olması gerektiğine vurgu yapan Doğan, tarımda yeni gelişen bilgi ve teknolojilerin çiftçilere hibe ve faizsiz kredi yoluyla aktarılması gerektiğini söyledi. Çiftçinin üretim yapmasının ekonomik bağımsızlığın ve gıda güvenliğinin teminatı olduğunu belirten Doğan, tarıma yapılan yatırımın ülkenin geleceğine yapılan en değerli yatırım olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *