Kocaeli
Az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Devlet çiftçiye "ekin" diyor, DSİ ekili alanları düzlüyor

Devlet çiftçiye "ekin" diyor, DSİ ekili alanları düzlüyor

Bursa'da DSİ, Gölbaşı Baraj Gölü havzasındaki ekili arazileri iş makineleriyle dümdüz etti. Çiftçiler mağdur olduklarını belirtirken, DSİ yasa dışı ekime izin verilmeyeceğini açıkladı. İşte detaylar:

2 Dakika
Okunma Süresi

Bursa'da Devlet Su İşleri (DSİ), Gölbaşı Baraj Gölü havzasında çiftçilerin ekili arazilerini iş makineleriyle dümdüz etti. Çiftçiler, ekim için süre taleplerinin reddedildiğini ve devletin bir yandan ekilmeyen arazilere ekim şartı getirmesiyle diğer yandan ekili alanları yok etmesiyle çelişkili bir durum yaşadıklarını belirtti. DSİ ise işlemlerin hukuka uygun olduğunu ve kamu menfaatini gözettiğini savundu.

Çiftçinin Feryadı: Hem Ekin Deyip Hem Yok Etmek!

Çiftçiler, marul, maydanoz, fasulye gibi sebzeler ektikleri arazilerin iş makineleriyle tahrip edilmesine tepki gösterdi. 45 gün süre talep ettiklerini ancak bu talebin kabul görmediğini dile getiren çiftçiler, "Devlet bir yandan boş tarım alanlarına ekim yapın diyor, diğer taraftan DSİ iş makineleriyle ekili alanları dümdüz ediyor" diyerek yaşadıkları mağduriyeti dile getirdiler. Yüksek maliyetlerle ekim yaptıklarını ve ürünlerini hasat edemeden kaybettiklerini vurguladılar.

DSİ'nin Açıklaması: Yasa Dışı Üretime İzin Yok

DSİ 1. Bölge Müdürlüğü, Gölbaşı Baraj Gölü havzasında yasa dışı tarımsal üretim yapanlara verilen sürenin dolduğunu ve arazilerin tahliye edilmemesi üzerine müdahale edildiğini açıkladı. Sürekli süre taleplerine rağmen hasadı yapılan ürünün yerine hemen yeni ekim yapıldığını belirten DSİ, tüm işlemlerin hukuka bağlı kalınarak ve kamu menfaati gözetilerek yürütüldüğünü, bu tür ekimlere izin verilmeyeceğini vurguladı.

Sular Altında Kalan Emekler

Geçen hafta uyarı üzerine lahanasını toplayan bir üreticinin arazisi ise göl seviyesinin yükselmesi nedeniyle sular altında kaldı. Üreticiler, tohum, gübre, ekim ve dikim maliyetlerini karşılayamadan ürünlerinden olduklarını ve büyük zarara uğradıklarını ifade ettiler. Yaşanan bu durum, çiftçilerin geleceği konusunda endişe duymasına neden oldu.

Çelişkili Kararlar Mağduriyeti

Göl havzasında üretim yapan Hasan Esen, 2 yıl ekilmeyen arazilerin el konulup kiralanmasına yönelik yönetmelik varken boş araziyi ektikleri için kendilerine yapılan muameleyi anlamadıklarını söyledi. Çelişkili kararlar yüzünden mağdur olduklarını belirten Esen, yetkililerden bu duruma bir çözüm bulmasını talep etti. Çiftçiler, yetkililerin kendilerini dinleyerek makul bir çözüm yolu bulmalarını umut ediyorlar.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *