Kocaeli
Az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi Malatya ihracatında kriz: Düşüşün ardındaki nedenler ve çözüm önerileri

Malatya ihracatında kriz: Düşüşün ardındaki nedenler ve çözüm önerileri

Malatya ihracatı düşüşte. MTSO Başkanı Sadıkoğlu, artan maliyetler ve kuraklık sebebiyle ihracatçıların finansmana erişiminin kolaylaştırılmasını istedi. Peki, ihracat neden düştü? İşte detaylar...

2 Dakika
Okunma Süresi

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Nisan ayında Malatya ihracatının düşüş gösterdiğini belirterek, artan maliyetler ve rekabet gücünün zayıflaması nedeniyle üretici firmaların finansmana erişiminin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı. İhracatın sürdürülebilirliği için uygun şartlarda finansman desteğinin sağlanmasının elzem olduğunu ifade etti.

Nisan Ayı İhracat Rakamları ve Değerlendirmeler

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Nisan ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Sadıkoğlu, Malatya'nın bir önceki aya göre yüzde 33, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 5 düşüşle 23 milyon 178 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. Dış ticaretteki belirsizlikler ve iç piyasadaki ekonomik dalgalanmaların il ekonomisini olumsuz etkilediğini belirtti.

Kayısı İhracatında Yaşanan Zirai Donun Etkileri

12 Nisan'da yaşanan zirai don olayının kayısı ihracatını olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Sadıkoğlu, Malatya'nın yıllık ortalama 90 bin ton kayısı ihracatı yaptığını ancak stoklarda sadece 30 bin ton civarında kayısı bulunduğunu söyledi. Bu durumun dış pazarın ihtiyacını karşılayamayacağını ve ihracat rakamlarında düşüş yaşanacağını öngördü.

Hükümete Çağrı: Destek Beklentisi

Sadıkoğlu, şehrin ihracat rakamındaki düşüşün ülke ekonomisini de olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak hükümetten bu konuda ciddi adımlar atılmasını beklediklerini ifade etti. Özellikle ürün taahhütlerini yapamayacak ihracatçıların karşılaşacağı sorunların çözümü için ilgili bakanlıklar ve kurumlar tarafından gerekli desteğin sağlanması gerektiğini belirtti.

Kredi İmkanları ve Girişimler

İhracatçı firmaların bu süreci atlatabilmeleri için faizsiz ve uygun şartlı kredi imkanları tanınmasının önemine değinen Sadıkoğlu, bu konuda gerekli görüşmeleri yaptıklarını ve takipçisi olduklarını dile getirdi. Üreticinin çarklarının dönebilmesi ve ihracatın sürdürülebilirliği için üyelerine can suyu olacak imkanlar için girişimlerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *