Kocaeli
Az bulutlu
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Ekonomi TÜİK açıkladı: Tarımsal girdi fiyatları yıllık %29,73 arttı! Veteriner harcamaları öne çıktı

TÜİK açıkladı: Tarımsal girdi fiyatları yıllık %29,73 arttı! Veteriner harcamaları öne çıktı

TÜİK, Mart ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni açıkladı. Tarım-GFE yıllık %29,73 arttı, aylık %1,80 arttı. Yıllık artışta veteriner harcamaları öne çıktı. İşte detaylar...

2 Dakika
Okunma Süresi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) açıkladı. Endekste yıllık bazda yüzde 29,73'lük bir artış yaşanırken, aylık artış ise yüzde 1,80 olarak gerçekleşti. Bu veriler, tarım sektöründeki maliyetlerin yükselmeye devam ettiğini gösteriyor. Üreticiler ve tüketiciler için önemli sonuçlar doğurabilecek bu durum, gıda fiyatları üzerinde de baskı oluşturabilir.

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'nde Yıllık ve Aylık Değişimler

2025 Mart ayında Tarım-GFE, bir önceki aya göre yüzde 1,80, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10,32 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,73 arttı. On iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 36,16'lık bir artış kaydedildi. Bu veriler, tarımsal girdi maliyetlerindeki sürekli yükselişi net bir şekilde ortaya koyuyor.

Ana Gruplardaki Fiyat Artışları

Ana gruplar incelendiğinde, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde bir önceki aya göre yüzde 2,08'lik bir artış görülürken, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde ise yüzde 0,15'lik bir artış yaşandı. Yıllık bazda ise tarımda kullanılan mal ve hizmetlerde yüzde 29,10, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerde ise yüzde 33,53'lük artışlar dikkat çekiyor.

Veteriner Harcamalarındaki Yüksek Artış

Alt gruplar arasında en dikkat çekici artış, veteriner harcamalarında yaşandı. Yıllık değişimde yüzde 55,87'lik bir artışla ilk sırada yer alan veteriner harcamaları, aylık değişimde de yüzde 4,31'lik artışla en yüksek değere ulaştı. Bu durum, hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren üreticiler için ek maliyet yükü anlamına geliyor.

Artışın Tarım Sektörüne Etkileri

Tarımsal girdi fiyatlarındaki bu artışlar, tarım sektöründe üretim maliyetlerini artırarak üreticilerin karlılığını olumsuz etkileyebilir. Aynı zamanda, tüketiciye yansıyan gıda fiyatlarının da yükselmesine neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için, girdi maliyetlerini düşürmeye yönelik politikaların geliştirilmesi ve tarımsal desteklerin artırılması büyük önem taşıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *