Kocaeli
Kapalı
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Gündem Barış Müstecaplıoğlu, KOŞYAD konferansında yaratıcılığın gücünü açıkladı

Barış Müstecaplıoğlu, KOŞYAD konferansında yaratıcılığın gücünü açıkladı

Çok yönlü yazar Barış Müstecaplıoğlu, KOŞYAD konferansında yaratıcılığın önemini vurguladı. Mühendislik geçmişini edebiyatla birleştiren Müstecaplıoğlu, bilimkurgu eserleriyle Türkiye'de yaratıcılığı geliştirmeyi amaçlıyor.

3 Dakika
Okunma Süresi

İzmit doğumlu çok yönlü yazar Barış Müstecaplıoğlu, Cumartesi günü Kocaeli Şairler ve Yazarlar Derneği (KOŞYAD) tarafından düzenlenen “Sanatımızda ve Kültürümüzde Yaratıcılığımızı Nasıl Geliştirebiliriz?” konulu konferansta konuşmacı olarak yer aldı. Konferansta, yaratıcılık ve bilimkurgu alanlarındaki deneyimlerini ve görüşlerini paylaştı.

Çeşitli Alanlarda Başarılar

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu olan Müstecaplıoğlu, bilimkurgu türünde eserler veren bir yazar. İlk hikâyeleri Yaşasın Edebiyat, Varlık ve Bizler dergilerinde yayınlanan yazarın eserleri İngilizce, Lehçe, Romence, Bulgarca, Çince, Arapça, Sırpça, Almanca ve Hintçe dillerine çevrilmiştir. Dünyanın birçok ülkesinde edebiyat festivallerinde konuşmacı olarak yer almış ve kitapları birçok okulda öğrencilere okutulmaktadır. Ayrıca Boğaziçi, Bilgi ve Koç gibi üniversitelerde yaratıcılık üzerine seminerler vermektedir.

Uluslararası Deneyim ve Ödüller

2012 yılında Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği'nin kurucuları arasında yer alan Müstecaplıoğlu, 2022-2023 yılları arasında derneğin başkanlığını yürütmüştür. Güney Kore, Moğolistan, İrlanda ve Güney Afrika'da TAV Akademi Genel Müdürü ve eğitimci kimliğiyle seminerler vermiş ve Arabistan'da düzenlediği değişim ve gelişim programlarıyla Türkiye Eğitim ve Gelişim Platformundan ödül almıştır. 1995 İffet Esen Öykü Ödülü'nün de sahibi olan Müstecaplıoğlu, pek çok alanda ödüller kazanmıştır.

Yaratıcılık Üzerine Görüşleri

Konferansta, yazarlık hayatında farklı türlerde eserler vermeye ve kendini tekrarlamaktan kaçındığını vurgulayan Müstecaplıoğlu, Türkiye'de daha önce az yazılmış veya hiç yazılmamış türlerde eserler vermeye önem verdiğini belirtmiştir. Yaratıcılığı, “farklı algılanabilen bir kavram” olarak tanımlayan yazar, ülkemizin yaratıcılık konusunda diğer ülkelere göre geride olduğunu ve bunun kültür ve sanattan ekonomiye kadar birçok alanda kendini gösterdiğini ifade etmiştir. Bu durumun sürekli öğrenme ihtiyacına yol açtığını ve yaratıcılığın geliştirilmesi gerektiğini savunmuştur.

Yaratıcılık Kodu Seminerleri

Mühendis, yazar ve yönetici kimliklerini birleştirdiği “Yaratıcılık Kodu” seminerlerinde, zihnimizi nasıl kodlayarak daha yaratıcı fikirler üretebileceğimizi örneklerle açıklayan Müstecaplıoğlu, zihni bir bilgisayara benzeterek, verilen kodların alışkanlık haline geldiğini ve hayatımızda değişiklik yaratmak için bu kodları faydalı bulup hayata geçirmemiz gerektiğini anlatmıştır. "Yaratıcılık kazanılması gereken bir beceri değil, hatırlanması gereken bir beceri" sözleriyle yaratıcılığın önemini vurgulamıştır.

Fantastik Bilimkurgu ve Sorumluluk

Yirmi beş yıldır fantastik bilimkurgu romanları yazdığını belirten Müstecaplıoğlu, ülkemizdeki edebiyatta yaratıcılığın, fantastik ve bilimkurgunun gelişmesi için sorumluluk hissederek bu yolculuğu sürdürdüğünü dile getirmiştir. Konferansın, katılımcılar için bilimkurgu ve yaratıcılık konusunda bilgilendirici ve keyifli geçtiği düşünülmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *