Türkiye'de sosyal medya kullanımı hızla artarken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, We are Social ve Meltwater tarafından hazırlanan Dijital 2025 Türkiye Raporu'ndaki verileri değerlendirdi. Rapora göre, Türkiye'de internet kullanıcı sayısı 77,3 milyon iken, sosyal medya kullanıcı sayısı son bir yılda %1,7 artarak 58,5 milyona ulaştı.
Sosyal Medya Kullanım Oranları
Sosyal medya kullanıcılarının cinsiyet dağılımına bakıldığında, erkeklerin oranı %53,4, kadınların oranı ise %46,6 olarak belirlendi. İnternet kullanıcıları günlük ortalama 7 saat 13 dakika internette vakit geçirirken, bu sürenin 2 saat 43 dakikası sosyal medyada geçiriliyor. Aylık ortalama 7,6 sosyal medya platformu kullanılıyor.
En Çok Takip Edilen Hesaplar
Kullanıcılar sosyal medya hesaplarında ağırlıklı olarak arkadaşlarını, ailelerini ve tanıdıklarını takip ediyor. Bunu satın alınan ve satın almak istenen markaların hesapları takip ediyor. Sosyal medya platformları ise haber okuma, arkadaş ve aile ile iletişim kurma ve boş zaman değerlendirme amacıyla kullanılıyor.
Popüler Sosyal Medya Platformları
Türkiye'de en popüler sosyal medya platformu 58,4 milyon kullanıcı ile Instagram. Bunu 57,5 milyon kullanıcı ile YouTube, 40,2 milyon kullanıcı ile TikTok takip ediyor. Facebook'un 34,8 milyon, X platformunun ise 19,7 milyon kullanıcısı bulunuyor. 2024 yılı tahminlerine göre Instagram kullanıcı sayısı %8,5 artacakken, TikTok %2,9, Facebook %1,3 ve X %1 artış gösterecek. YouTube'da ise kullanıcı sayısında değişiklik beklenmiyor.
Platformlarda Geçirilen Süre
Kullanıcıların platformlarda geçirdikleri süreye bakıldığında, ayda ortalama 32 saat 36 dakika ile Instagram en fazla zaman geçirilen platform. Bu süre TikTok'ta 26 saat 26 dakika, YouTube'da 23 saat 31 dakika, Facebook'ta 9 saat 45 dakika ve X'te ise 5 saat 4 dakika olarak ölçülmüştür.
Sosyal Medya Kullanımının Dengelenmesi
Bakan Uraloğlu'nun açıklamalarına göre, günlük ortalama 2 saat 43 dakika sosyal medyada geçiriliyor. Bu sürenin azaltılarak, spor, yürüyüş veya doğada vakit geçirme gibi alternatif aktivitelerle dengelemenin önemi vurgulanıyor. Sosyal medyanın faydalarından yararlanılırken, bağımlılıktan kaçınılması tavsiye ediliyor.