Kocaeli
Az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Gündem Düzce Üniversitesi ile Slovenya Maribor Üniversitesi'nden dev iş birliği: Küresel ısınmanın arılara etkisi araştırılıyor

Düzce Üniversitesi ile Slovenya Maribor Üniversitesi'nden dev iş birliği: Küresel ısınmanın arılara etkisi araştırılıyor

Düzce Üniversitesi ve Slovenya Maribor Üniversitesi iş birliğiyle küresel ısınmanın arılar üzerindeki etkisi araştırılıyor. TÜBİTAK destekli proje, arıcılığın geleceğine ışık tutacak. İşte detaylar...

2 Dakika
Okunma Süresi

Düzce Üniversitesi ve Slovenya Maribor Üniversitesi, küresel ısınmanın bal arıları üzerindeki etkilerini araştırmak üzere iş birliği yaptı. TÜBİTAK tarafından desteklenen projede, Türkiye ve Slovenya'daki arı ırklarının küresel ısınmaya karşı dayanıklılıkları incelenecek. Proje, arıcılığın geleceği için önemli veriler sunmayı hedefliyor ve iki ülke arasındaki bilimsel iş birliğinin güzel bir örneğini oluşturuyor.

Küresel Isınmanın Arılar Üzerindeki Etkisi Mercek Altında

Küresel ısınma ve iklim değişikliği, sürdürülebilir arıcılığı tehdit eden önemli unsurlar olarak öne çıkıyor. Bu sorun, sadece Türkiye'yi değil, tüm dünyayı etkileyen küresel bir problem. Bu kapsamda, Düzce Üniversitesi ve Maribor Üniversitesi, küresel ısınmanın bal arıları üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde araştırmak için güçlerini birleştirdi.

Proje Detayları ve Amaçları

Prof. Dr. Meral Kekeçoğlu, projenin amacını, uzun vadede küresel ısınmanın ozon tabakasına zarar vermesi ve ultraviyole ışınlarının yeryüzüne ulaşması senaryosunu laboratuvar ortamında oluşturarak, farklı arı ırklarının davranışsal olarak nasıl etkilendiğini yapay zeka destekli görüntü işleme sistemiyle ortaya çıkarmak olarak açıkladı. Ayrıca, ultraviyole ışınlarının genetik ve oksidatif stres parametreleri üzerindeki etkileri de belirlenecek.

İlk Etap Çalışmaları Tamamlandı

Projenin ilk etap çalışmalarının tamamlandığını belirten Prof. Dr. Kekeçoğlu, Anadolu bal arısı üzerindeki etkilerin ortaya konduğunu ifade etti. Araştırmalar, kısa vadede küresel ısınma senaryosunda arılar için büyük bir tehlike olmadığını gösteriyor. Anadolu arı ırkının, ultraviyole ışınlarına karşı adaptasyon sağladığı ve zarar görmediği tespit edildi.

Farklı Arı Irkları İncelenecek

Proje kapsamında Türkiye'de bulunan 5 ayrı arı ırkının ve Slovenya arı ırkının küresel ısınmaya karşı göstereceği farklılıklar belirlenecek. Hangi ırkın daha dayanıklı olduğu ortaya çıkarılacak. Küresel ısınmanın arı ırklarına etkisi Türkiye'de, arı hastalıkları üzerindeki etkisi ise Slovenya'da ayrı ayrı incelenecek.

Arıcılığın Geleceği İçin Kritik Veriler

Yapılan bu iş birliği, arıcılığın geleceği için kritik öneme sahip veriler sunmayı amaçlıyor. Elde edilecek bulgular, arı ırklarının küresel ısınmaya karşı daha dirençli hale getirilmesi için stratejiler geliştirilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, arıcılık sektörünün sürdürülebilirliği için de önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *