Manisa İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Fatih Zeren, 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, aşılamanın her çocuk için hayati önem taşıdığını vurgulayarak, ebeveynlerin çocuklarını aşılatma sorumluluğuna dikkat çekti. Zeren, aşıların insanları hastalıklardan koruyan en etkili sağlık müdahalelerinden biri olduğunu ve her yıl milyonlarca hayat kurtardığını belirtti.
Genişletilmiş Bağışıklama Programı'nın Önemi
Türkiye'de 1981 yılından beri yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) sayesinde, her çocuğun coğrafi konumu veya sosyoekonomik durumu fark etmeksizin hayat kurtaran aşılara eşit erişiminin sağlandığını ifade eden Zeren, bu programın önemine vurgu yaptı. GBP kapsamında çocukluk döneminde uygulanan 13 farklı aşı ile çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlanıyor.
Aşı Karşıtlığı ve Kararsızlığı Sempozyumu
İl Sağlık Müdürü Zeren, 10 Nisan 2025 tarihinde Sağlık Müdürlüğü ve Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi ortaklığında Aşı Karşıtlığı ve Kararsızlığı Sempozyumu düzenlendiğini aktardı. Sempozyumda, aşı karşıtlığı ve kararsızlığının nedenleri, sıklığı ve çözüm önerileri tıbbi, hukuki ve psikososyal açılardan değerlendirildi.
Aşılama ile Korunan Hastalıklar
Ülkemizde çocukluk döneminde uygulanan aşılar sayesinde Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Çocuk Felci, Hepatit-B, Hepatit A Suçiçeği, Haemophilus İnfluenzae Tip B ve Pnömokoka Bağlı Hastalıklar gibi birçok hastalığa karşı koruma sağlanmaktadır. Aşılar, toplum sağlığının korunmasında kritik bir rol oynamaktadır.
Zeren'den Vatandaşlara Çağrı
Aşılamanın her çocuk için hayati bir gereklilik olduğunu yineleyen İl Sağlık Müdürü Zeren, "Aşılama her çocuk için hayatidir, her çocuğun sağlıklı yaşama hakkı vardır. Çocuklarını aşılatmak ebeveynlerin en önemli sorumluluklarından biridir. Hemşehrilerimizi aşı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum." diyerek sözlerini tamamladı ve vatandaşları aşı konusunda duyarlı olmaya çağırdı.