Kocaeli
Kapalı
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Yerel Yıllara meydan okuyan lezzet: Aşçı Yahya Gülay ve İzmit'in efsanevi Özen Lokantası

Yıllara meydan okuyan lezzet: Aşçı Yahya Gülay ve İzmit'in efsanevi Özen Lokantası

İzmit'in meşhur aşçısı Yahya Gülay'ın 40 yıllık lezzet yolculuğu ve Atatürk'e yemek yapma anısı; aileden aktarılan anılarla yeniden canlandı.

2 Dakika
Okunma Süresi

Yunanistan'ın Drama kasabasından İzmit'e uzanan bir öykü, Aşçı Yahya Gülay'ın hayatını ve 40 yıl boyunca şehrin lezzet durağı olan Özen Lokantası'nı anlatıyor. 1882 yılında Yugoslavya'nın Prizren kasabasında dünyaya gelen Yahya Gülay, askerlik yıllarını Yemen'de geçirdikten sonra Drama'ya yerleşmiş ve 1918'de Makbule Hanım ile evlenmişti. Bu evlilikten altı çocuğu dünyaya geldi: Suat, Nevzat, Nevin, Nejat, Özer ve Süheyl.

Nüfus Mübadelesi ve İzmit'e Yerleşme

1924 yılında Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Nüfus Mübadelesi Antlaşması sonucu ailesiyle birlikte İzmit'e gelen Yahya Gülay, Kemalpaşa Mahallesi'ne yerleşti. Burada, bir yıl sonra, 1925'te Özen Lokantası'nı açarak şehrin lezzet tarihine adını yazdırdı.

Özen Lokantası'nın Popülerliği

Elinin lezzeti ve bol porsiyonlarıyla kısa sürede ünü yayılan lokantanın kapısında uzun kuyruklar oluşuyordu. El Basan Tava, Paça Çorbası, İç Pilav ve Şekerpare gibi meşhur yemekleri ile İzmitlilerin vazgeçilmez buluşma noktası haline geldi. Lokanta, yıllar boyunca şehrin gastronomik mirasına önemli katkılar sağladı.

Atatürk'ün Ziyaretindeki Anılar

26 Eylül 1931'de Mustafa Kemal Atatürk'ün Derince'de özel treninde yediği yemek, Aşçı Yahya Gülay için unutulmaz bir anı oldu. O günün heyecanını ve titizliğini, gelini Emsal Tuna Gülay'a anlatırken, yemeklerin içine bir şey atılmaması için tedbir aldığını ve günlerce kollarının ağrısından yakındığını dile getirmişti.

Aile ve Şehir Hayatı

Emsal Tuna Gülay'ın anlattığına göre, kayınpederi yaşamdan zevk alan, radyo dinleyen ve evdeki kedisi Bebiş'e bile dondurma getiren sıcakkanlı biriydi. 28 Haziran İzmit Kurtuluş Yıldönümü kutlamalarında Bağçeşme Namazgahında dağıtılan pilavları da o hazırlamıştı. Aşçı Yahya Gülay, hayatının sonuna kadar İzmit'e hizmet vermeye devam etti.

Uzun Yıllar Süren Esnaflık Hayatı ve Mirası

Kapanönü'ndeki bir imalathanesinde hamur mayalayan genç İsmail Kalkandelen'e, hamur kıvamı hakkında verdiği tavsiyelerle de hatırlanan Aşçı Yahya Gülay, 40 yıl süren esnaflık hayatının ardından 1965 yılında vefat etti ve Bağçeşme Mezarlığı'na defnedildi. Özen Lokantası ise, ailenin farklı iş kollarına yönelmesiyle kapanarak, adını İzmit'in tarihine altın harflerle yazdırdı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *