Kocaeli
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Yaşam Kıbrıs’ın kiralanmasından Cumhuriyetin kuruluşuna: Osmanlı’nın çalkantılı tarihi

Kıbrıs’ın kiralanmasından Cumhuriyetin kuruluşuna: Osmanlı’nın çalkantılı tarihi

1878 Berlin Antlaşması'yla Kıbrıs, İngiltere'ye kiralandı. 1914'te ilhak edilen ada, 1960'a kadar İngiliz yönetimi altında kaldı. Kıbrıs'ın kaderi nasıl şekillendi?

2 Dakika
Okunma Süresi

Kıbrıs, 1878’den itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. 1876’da tahta çıkan 2. Abdülhamit’in döneminde yaşanan 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından imzalanan Ayastefanos Antlaşması, Osmanlı Devleti için ağır sonuçlar doğurmuştur. Bu antlaşma, Sırbistan, Karadağ ve Romanya’nın bağımsızlığını tanımanın yanı sıra, büyük bir Bulgaristan Prensliği’nin kurulmasını ve Osmanlı Devleti’nin toprak kayıplarına yol açmıştır.

Berlin Antlaşması ve Kıbrıs'ın Kiralanması

Ancak 2. Abdülhamit, Avrupa devletlerini Rusya’nın Balkanlardaki yükselişine karşı kışkırtarak, Berlin Antlaşması’nı sağlamıştır. Bu antlaşma ile Doğu Rumeli imtiyazlı vilayet, Bulgaristan Prensliği kurulmuş, Teselya Yunanistan’a bırakılmış ve Kars, Batum, Artvin, Ardahan Rusya’ya bırakılmıştır. Önemli bir gelişme olarak, Kıbrıs Sancağı ise 92 bin 799 sterline İngiltere’ye kiralanmıştır. Girit, Doğu Beyazıt ve Eleşkirt ise Osmanlı Devleti’nde kalmıştır.

Osmanlı Devleti'nin Ekonomik Buhranı

1854’ten itibaren toprak kayıpları yaşayan ve sürekli borçlanan Osmanlı Devleti, 1881 yılında “Muharrem Kararnamesi” ile Osmanlı borçlarının tahsili için “Duyun-u Umumiye İdaresi”ni kurmuştur. Bu durum, Osmanlı Devleti’nin tüm vergilerine ve işletmelerine el konulmasına ve fiilen iflas etmesine neden olmuştur.

Almanya'nın Etkisi ve Birinci Dünya Savaşı

Almanya, Osmanlı Devleti’ne sonradan dahil olan Avrupa ülkesi olmuş, Osmanlı ordusunun geliştirilmesi için Alman generaller ve subaylar İstanbul’a yerleşmiştir. Almanya’dan alınan borçlar ve Alman silahlarıyla Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı'na katılmaya ikna edilmiştir. Savaşın sonunda yenilen Osmanlı Devleti, Sevr Antlaşması ile işgal edilmiştir.

Kıbrıs'ın İngiliz İdari

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti'nin Almanya ile ittifakı sonucu, İngiltere 5 Kasım 1914’te Kıbrıs’ı resmen ilhak ettiğini açıklamıştır. 1915’te İngiltere, Kıbrıs’ı Yunanistan’a teklif etmiş ancak Yunanistan bu teklifi reddetmiştir. Lozan Barış Antlaşması'nda Türkiye, Osmanlı borçlarını üstlenmiş ve Kıbrıs İngiltere'nin elinde kalmıştır. İngiltere, 1960 yılına kadar Kıbrıs'ta egemenliğini sürdürmüştür.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Kuruluşu

16 Ağustos 1960’da İngiltere, Yunanistan ve Türkiye, garantör devletler olarak, Rumlar ve Türklerin birlikte yöneteceği Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşunu sağlamışlardır. Kıbrıs'ın geleceği ise, gelecek yazılarımızın konusu olacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *