Kocaeli
Kapalı
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Yaşam Muğla'da Dünya İklim Günü'nde 146 kg atık denizden temizlendi

Muğla'da Dünya İklim Günü'nde 146 kg atık denizden temizlendi

Muğla'da Dünya İklim Günü'nde Göcek koylarında su altı temizliği yapıldı. Denizden 146 kg atık çıkarıldı. En çok misina ve plastik poşet çıktı. İşte detaylar...

2 Dakika
Okunma Süresi

Muğla'nın gözde tatil beldesi Göcek'te, 15 Mayıs Dünya İklim Günü kapsamında anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Akdeniz Koruma Derneği ve Fethiye Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen su altı temizliği, D-Marin Göcek dalış ekiplerinin de desteğiyle hayata geçirildi. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin de katılımıyla deniz dibindeki atıklar temizlenerek, deniz ekosisteminin korunmasına katkı sağlandı.

Denizden Çıkarılan Atık Miktarı ve Çeşitliliği

Su altı temizliği sırasında deniz dibinden toplamda yaklaşık 146 kilogram atık çıkarıldı. Bu atıklar arasında 55 adet cam şişe, 35 pet şişe, 62 metal teneke, 41 parça tekstil ürünü, 13 demir parça, 14 kg halat, 3 kg balıkçılık malzemesi, bir adet güneş paneli ve çeşitli poşet, misina gibi malzemeler yer aldı. Özellikle misinalar ve plastik poşetler, deniz canlıları için büyük tehlike oluşturuyor.

Tehlike Yaratan Atıklar ve Etkileri

Denizden çıkarılan atıklar arasında yer alan misinalar (500 gr/120 m), plastik poşetler (16 adet - 400 gr) ve terk edilmiş sportif ekipmanlar, deniz canlıları için ciddi tehdit oluşturuyor. Bu tür atıklar, deniz canlılarının yaşam alanlarını daraltırken, beslenme alışkanlıklarını da olumsuz etkiliyor. Ayrıca, mikro plastik kirliliğine yol açarak, tüm deniz ekosistemini tehdit ediyor.

Atıkların Geri Dönüşüme Kazandırılması

Etkinlikte toplanan atıklar, Fethiye Belediyesi tarafından geri dönüşüme kazandırılacak. Bu sayede, hem denizlerin temizlenmesine katkı sağlanacak, hem de atıkların ekonomiye yeniden kazandırılmasıyla sürdürülebilir bir çevre bilincine destek olunacak. Geri dönüşüm süreci, atıkların çevreye verdiği zararı en aza indirerek, gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakılmasına yardımcı olacak.

Akdeniz Koruma Derneği'nin Açıklamaları

Akdeniz Koruma Derneği Proje Yöneticisi Işıl Arslan, deniz tabanındaki insan kaynaklı atıkların ekosistem üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu belirtti. Arslan, su altı temizliğinin önemli bir ekosistem restorasyon çalışması olduğunu ve bu tür etkinliklerle denizlerdeki kirliliğin azaltılmasının hedeflendiğini vurguladı. Ayrıca, bireysel ve toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine dikkat çekti.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *