Kocaeli
Açık
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Kocaeli Haberdar Gündem Kafkas sürgünü Babalı Sahili'nde dualarla anıldı

Kafkas sürgünü Babalı Sahili'nde dualarla anıldı

Karadeniz kıyılarından 161 yıl önce Osmanlı topraklarına zorla göç ettirilen Kafkas halklarının acısı Kandıra'da anıldı. Babalı Sahili'nde düzenlenen törende neler yaşandı? Kimler katıldı? Hangi mesajlar verildi?

2 Dakika
Okunma Süresi
Haberleri
Kaynak: İHA

1864 yılında Karadeniz kıyılarından Osmanlı topraklarına zorla göç ettirilen Kafkas halklarının yaşadığı büyük acı, Kandıra Babalı Kültür Alanı'nda düzenlenen anma töreniyle anıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla organize edilen program, sürgünün başladığı topraklarda duygusal anlara sahne oldu.

Sürgün Mağdurları Dualarla Anıldı

Tören, sürgün zedelerin defnedildiği Karaağaç Mezarlığı'nda Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Anma programına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Abdullah Köktürk, Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez ve çeşitli dernek temsilcileri katıldı.

Acı Hatıralar Canlı Tutuldu

Abdullah Köktürk konuşmasında, 161 yıl önce yaşanan büyük acının unutulmaması ve genç nesillere aktarılması gerektiğini vurguladı. Kocaeli Kafkas Kültür Derneği Başkanı İbrahim Uygun ise sürgünde hayatını kaybedenleri anmak ve yeni sürgünlerin yaşanmaması için bir araya geldiklerini belirtti.

Babalı Sahilinde Anlamlı Tören

Mezarlıktaki anma töreninin ardından katılımcılar Babalı Sahili'ne yürüdü. Sürgün alanına ve Karadeniz'e çelenk bırakıldı. Akşam saatlerinde meşalelerle yapılan yürüyüş sonrası sahilde geleneksel nart ateşi yakıldı.

Gelecek Nesillere Aktarılıyor

Her yıl düzenlenen anma etkinliği, Çerkes toplumunun hafızasını diri tutmayı ve sürgünün izlerini gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor. Gecenin karanlığında yanan nart ateşi, halkların yaşadığı dramı sembolik olarak bir kez daha hafızalara kazıdı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *